Clocks and Calendars Quiz Set 20

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

Three comets appear in the sky at regular periods of 2, 4 and 6 years respectively. If a comet has passed just now, what is the minimum time that we must wait for a comet to appear in the sky?

 A

2 years.

 B

7 years.

 C

6 years.

 D

4 years.

Soln.
Ans: a

The least of the given time periods is 2. So this is the minimum waiting time.


Question 2

Radhika is 93 weeks and 7 days older than me, whereas Rajiv is 24 weeks and 10 days older than Radhika. If Rajiv was born on a Thursday, on which day of the week was I born?

 A

Sunday.

 B

Saturday.

 C

Tuesday.

 D

Wednesday.

Soln.
Ans: a

Rajiv is 93 + 24 = 117 weeks and 7 + 10 = 17 days older than me. Weeks are in multiples of 7 days. So we can ignore them. We can deal with the 17 days alone. Since 17 = 2 X 7 + 3, the excess days are 3. So we can count the day to Thursday + 3 = Sunday.

.

Question 3

How many hours are there between 2::07 A.M. to 7::42 P.M.

 A

17::35.

 B

18::34.

 C

16::33.

 D

19::36.

Soln.
Ans: a

Minutes from 2::07 A.M. to 3::00 A.M. are 60 - 7 = 53. Minutes from 3::00 A.M. to 12::00 noon are 60 X 9 = 540 mins. Minutes from 12::00 noon to 7::42 P.M. are 60 x 7 = 420 + 42 = 462 mins. So total minutes are 53 + 540 + 462 = 1055 minutes, which are equal to 60 X 17 + 35 Thus, hours are = 17, and minutes = 35


Question 4

Buses arrive at a station at regular intervals of 35 minutes. The last bus arrived 12 minutes ago The next event is due at 11::40 AM. What is the time now?

 A

11::17 AM.

 B

11::19 AM.

 C

11::15 AM.

 D

11::13 AM.

Soln.
Ans: a

The last event took place at 11::40 AM - 35 minutes, i.e., at 11::05 AM, which was 12 minutes earlier from now. So the time now is 11::05 AM + 12 mins = 11::17 AM.


Question 5

An event occurs at regular intervals of 45 minutes. The last event occured 19 minutes ago The next event is due at 12::15 PM. What is the time now?

 A

11::49 AM.

 B

11::50 AM.

 C

11::48 AM.

 D

11::45 AM.

Soln.
Ans: a

The last event took place at 12::15 PM - 45 minutes, i.e., at 11::30 AM, which was 19 minutes earlier from now. So the time now is 11::30 AM + 19 mins = 11::49 AM.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Clocks and Calendars Quiz Set 20" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-04-07.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement