# Partnerships Quiz Set 017

### Question 1

P and Q invest in a business in the ratio 7 : 15. If 5% of the profit is donated as flood relief, and P gets Rs. 1862, what is the profit?

A

Rs. 6160.

B

Rs. 6161.

C

Rs. 6159.

D

Rs. 6162.

Soln.
Ans: a

Let the profit be 100. If share of P is 95 × \$7/{7 + 15}\$, the profit is 100. So if share of P is 1862, the profit should be 100 × \${7 + 15}/7 × 1862/95\$ = Rs. 6160.

### Question 2

A and B invest in a business in the ratio 9 : 19. After 6 months their investments became in the ratio 19 : 9. What is A's share in the annual profit of Rs. 8400?

A

Rs. 4200.

B

Rs. 4300.

C

Rs. 4100.

D

Rs. 4400.

Soln.
Ans: a

The money months contributed by A are 6 × 9 + 6 × 19. The money months contributed by B are also same: 6 × 19 + 6 × 9, so their share would be equal. A's share = 8400/2 = Rs. 4200.

### Question 3

The investments of three partners are in an AP. Their venture makes an annual profit of Rs. 1200. What is the share of the partner who neither invested the most nor the least?

A

Rs. 400.

B

Rs. 500.

C

Rs. 300.

D

Rs. 600.

Soln.
Ans: a

Let the investments be a - d, a and a + d. The sum of these investments = 3a. The share of the middle partner would be a/3a = (1/3)rd of the profit = \$1200/3\$ = Rs. 400.

### Question 4

It was agreed that A would invest Rs. 5000 for 1 months and B would invest Rs. 16000 for 11 months. What will be the share of A in an annual profit of Rs. 108600?

A

Rs. 3000.

B

Rs. 3100.

C

Rs. 2900.

D

Rs. 3200.

Soln.
Ans: a

The profits are shared in the ratio of money-months contributed by the partners. Money-months contributed by A are 5000 × 1 = 5000, whereas those by B are 16000 × 11 = 176000. The ratio of these money-months is 5:176. This is the ratio in which the profits would be divided. A's share = 108600 × \$5/{5 + 176}\$ = Rs. 3000.

### Question 5

A and B invest in a business in the ratio 5 : 14. After 6 months their investments became in the ratio 14 : 5. What is A's share in the annual profit of Rs. 9500?

A

Rs. 4750.

B

Rs. 4850.

C

Rs. 4650.

D

Rs. 4950.

Soln.
Ans: a

The money months contributed by A are 6 × 5 + 6 × 14. The money months contributed by B are also same: 6 × 14 + 6 × 5, so their share would be equal. A's share = 9500/2 = Rs. 4750.