Percentages Quiz Set 006

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

Price of sugar is increased by 20%. By what percentage should consumption be reduced so that the expenditure remains same?

 A

$16{2/3}$ %.

 B

$26{1/2}$ %.

 C

$15{2/3}$ %.

 D

$11{4/5}$ %.

Soln.
Ans: a

Let price be Rs. 100/kg and the consumption be 1 kg. The current expenditure is 100 × 1 = Rs. 100. The new price of sugar is 100 + 20 = Rs. 120/kg. Let the new consumption be c kg. Now, if expenditure is to be same we should have 100 = 120 × c, which gives c = 100/120, so the decrease is 1 - $100/120$ = ${120 - 100}/120$ × 100% = ${50/3}$, which is same as: $16{2/3}$%.


Question 2

Price of sugar is increased by 100%. By what percentage should consumption be reduced so that the expenditure remains same?

 A

50 %.

 B

51 %.

 C

49 %.

 D

$17{2/3}$ %.

Soln.
Ans: a

Let price be Rs. 100/kg and the consumption be 1 kg. The current expenditure is 100 × 1 = Rs. 100. The new price of sugar is 100 + 100 = Rs. 200/kg. Let the new consumption be c kg. Now, if expenditure is to be same we should have 100 = 200 × c, which gives c = 100/200, so the decrease is 1 - $100/200$ = ${200 - 100}/200$ × 100% = 50%.


Question 3

If 13% of X + 2% of Y equals 2/3 of the sum of 11% of X and 15% of Y, then the ratio of X to Y is?

 A

$1{7/17}$.

 B

$2{9/16}$.

 C

${7/19}$.

 D

$3{18/19}$.

Soln.
Ans: a

We can drop the % from both sides and write the given equation as 13X + 2Y = $2/3$ × (11X + 15Y), which is same as 3 × (13X + 2Y) = 2 × (11X + 15Y). Let r = X/Y. Dividing both sides by Y and putting r = X/Y, we get, 3 × (13r + 2) = 2 × (11r + 15), solving for r we get r = ${24/17}$, which is same as: $1{7/17}$.


Question 4

Two numbers are, respectively, 5% and 25% less than a third number. What percent is the second of the first?

 A

$78{18/19}$ %.

 B

$84{7/18}$ %.

 C

$70{11/21}$ %.

 D

$74{1/7}$ %.

Soln.
Ans: a

If the third number is 100, first number is (100 - 5) = 95, and the second number is (100 - 25) = 75. The required ratio is $75/95$ × 100 = ${1500/19}$, which is same as: $78{18/19}$%.


Question 5

The number of online customers increased from 1850 to 3975. What is the percentage increase?

 A

$114{32/37}$ %.

 B

$119{1/12}$ %.

 C

$108{1/39}$ %.

 D

$111{32/39}$ %.

Soln.
Ans: a

The increase is 3975 - 1850 = 2125. The percentage increase is $2125/1850$ × 100 = ${4250/37}$, which is same as: $114{32/37}$.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Percentages Quiz Set 006" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-05-17.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement