Problems on Ages Quiz Set 006

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

Mr. X became a voter at the age of 18. He got married at the age of 32. What was his average age during these two points of his life?

 A

25 years.

 B

26 years.

 C

24 years.

 D

14 years.

Soln.
Ans: a

The average is simply ${18 + 32}/2$ = 25 years.


Question 2

The ages of two friends are in the ratio 23:11. What is the age of the younger friend if the sum of their ages is 68 years?

 A

22 years.

 B

23 years.

 C

21 years.

 D

24 years.

Soln.
Ans: a

Let the ages be 23r and 11r. The younger is 11r. We have been given their sum. So (23 + 11)r = 68. Solving, we get r = 2. The younger is 11 × 2 = 22 years.


Question 3

My present age is 1443 times the reciprocal of my age 2 years back. What is my present age?

 A

39 years.

 B

40 years.

 C

38 years.

 D

41 years.

Soln.
Ans: a

Let the present age be x. Then $x = 1443/{x - 2}$. At this stage a better option is that you try putting the given answers into this expression one by one. The other option is to simplify this expression into a quadratic equation $x × (x - 2)$ = 1443. This can now be solved to give x = 39 years.


Question 4

Each year the ages of three friends are in an AP(arithmetic progression). The age of middle friend today is 19 years. What would be the sum of their ages 10 years from now?

 A

87 years.

 B

88 years.

 C

86 years.

 D

89 years.

Soln.
Ans: a

Let the present ages of the three friends be a - d, a and a + d. As of today a = 19. Ten years later their ages would be a + 10 - d, a + 10, a + 10 + d. Adding these we get 3a + 30 which equals 3 × 19 + 30 = 87 years.


Question 5

My father was 25 years old when I was born. My mother's age was 23 when my sister, who is 2 years younger to me, was born. What is the difference between the ages of my parents?

 A

4 years.

 B

5 years.

 C

3 years.

 D

6 years.

Soln.
Ans: a

If the age of my father is F, then my age is F - 25, so my younger sister's age is (F - 25) - 2, which is = F - 27. If my mother's age is M, then M = (my sister's age) + 23, i.e., M = (F - 27) + 23. We get F - M = 4 years.

This question can be solved directly also. The age of my father at the time of birth of my sister was 25 + 2 = 27. At the time my mother was 23 years. So the difference between their ages = 27 - 23 = 4 years.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Problems on Ages Quiz Set 006" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-05-17.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement