Problems on Trains Quiz Set 005

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

A train speeding at 18 km/h crosses the platform in 45seconds, but it takes 9 seconds to cross a man standing on the same platform. What is the length of the train?

 A

180 meters.

 B

181 meters.

 C

179 meters.

 D

182 meters.

Soln.
Ans: a

The speed of the train in m/s is 18 × (5/18) = 5 m/s. The length of the train can be obtained from the time it takes to cross the man = $5 × 9$ = 45meters. The combined length of the train and platform can be obtained from the time it takes to cross the platform, = $5 × 45 = 225$ meters. Subtracting, we get the length of the train = 180 m.


Question 2

A train of length 77m crosses a pole in 7 sec. How long will it take to cross a platform of length 616 m?

 A

63 sec.

 B

64 sec.

 C

62 sec.

 D

65 sec.

Soln.
Ans: a

The speed of the train can be obtained from the time it takes to cross the pole. The speed = $77/7$ = 11 m/s. To cross the platform it must travel a total distance equal to the combined lengths of the train and the platform at this speed. So time = ${77 + 616}/11$ = 63seconds.


Question 3

A train running at a speed of 14m/s crosses a pole in 18sec. How long will it take to cross a platform of length 1008m?

 A

90 sec.

 B

91 sec.

 C

89 sec.

 D

92 sec.

Soln.
Ans: a

The length of the train can be obtained from the time it takes to cross the pole. The length of the train = $14 × 18$ = 252m. To cross the platform it must travel a total distance equal to the combined lengths of the train and the platform at this speed. So time = ${252 + 1008}/14$ = 90 seconds.


Question 4

Two trains moving in the same direction, and running respectively at 36km/h and 72km/h cross each other in 8sec. What is the length of each train if the two trains are equally long?

 A

40 m.

 B

41 m.

 C

39 m.

 D

42 m.

Soln.
Ans: a

The trains cover a distance equal to the sum of their lengths at a relative speed 72 - 36 = 36km/h × (5/18), or 10m/s. We can use the speed distance formula: sum of lengths = 10 × 8 = 80m. Halving this we get the length of one train = 40m.


Question 5

A train is running at a speed of 182km/h. If it takes 36sec to move past a telegraph pole, then what is its length?

 A

1820 meters.

 B

1821 meters.

 C

1819 meters.

 D

1822 meters.

Soln.
Ans: a

The total distance to be covered is equal to the length of the train. By the time and distance formula, we get length = time × speed × (5/18), which gives $36 × 182 × (5/18)$ = 1820m. Please note that 5/18 is the conversion from km/h to m/s.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Problems on Trains Quiz Set 005" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-04-07.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement