Profit and Loss Quiz Set 011

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

What should be the marked price of an item if a profit of 70% is to be made after allowing a discount of 15%?

 A

Rs. 200.

 B

Rs. 210.

 C

Rs. 190.

 D

Rs. 220.

Soln.
Ans: a

If the cost is 100, the sale price would be 100 + 70 = Rs. 170. If M is the marked price, then sale price is (100 - 15)% of M = 170. Which gives 85M/100 = 170, which gives M = Rs. 200


Question 2

A merchant purchased 22 Kg of wheat at the rate of 16.00 Rs./Kg, and 78 Kg wheat at 11.00 Rs./Kg. At what rate must he sell the mixture to make an overall gain of 15%?

 A

13.92.

 B

14.92.

 C

12.92.

 D

15.92.

Soln.
Ans: a

The overall cost is $22 × 16 + 78 × 11$ = Rs. 1210. Add a profit of 15% to get SP = $1210 + (15 × 1210)/100$ = Rs. 1391.5. So the rate = $1391.5/{22 + 78}$ = $1391.5/100$ = 13.92.


Question 3

A packet of 100 electronics components is purchased at a cost of Rs. 500. Each component is sold at Rs. 30. What is the profit in percent terms?

 A

500%.

 B

510%.

 C

495%.

 D

505%.

Soln.
Ans: a

Cost of each component = 500/100 = Rs. 5. Profit per component = 30 - 5 = 25. Profit percentage = (25/5) × 100 = 500%.


Question 4

What should be the marked price of an item if a profit of 125% is to be made after allowing a discount of 25%?

 A

Rs. 300.

 B

Rs. 310.

 C

Rs. 290.

 D

Rs. 320.

Soln.
Ans: a

If the cost is 100, the sale price would be 100 + 125 = Rs. 225. If M is the marked price, then sale price is (100 - 25)% of M = 225. Which gives 75M/100 = 225, which gives M = Rs. 300


Question 5

A loss of x% is incurred if an item is sold for Rs. 5400. But if the same item is sold for Rs. 14800 a profit of x% is earned. At what price should the item be sold so as to earn a profit of 36%?

 A

Rs. 13736.

 B

Rs. 13737.

 C

Rs. 13735.

 D

Rs. 13738.

Soln.
Ans: a

Let the cost of the item be C. Then, ${C - 5400}/C$ = ${14800 - C}/C$, which gives C = Rs. 10100. To sell it it a profit of 36%, ${S - 10100}/10100$ × 100 = 36, which gives S = Rs. 13736.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Profit and Loss Quiz Set 011" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-05-17.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement