Profit and Loss Quiz Set 012

Advertisement


Your Score
Correct Answers:
Wrong Answers:
Unattempted:

Question 1

Goods are purchased at a cost price of Rs. 1400 and sold at a loss of 10%. What is the sale price?

 A

Rs. 1260.

 B

Rs. 1261.

 C

Rs. 1259.

 D

Rs. 1262.

Soln.
Ans: a

The loss in rupees is cost × 10%. Which is ${1400 × 10}/100$ = Rs. 140. So the sale price is cost - loss = 1400 - 140 = Rs. 1260.


Question 2

A packet of 100 electronics components is purchased at a cost of Rs. 400. Each component is sold at Rs. 20. What is the profit in percent terms?

 A

400%.

 B

410%.

 C

395%.

 D

405%.

Soln.
Ans: a

Cost of each component = 400/100 = Rs. 4. Profit per component = 20 - 4 = 16. Profit percentage = (16/4) × 100 = 400%.


Question 3

What should be the marked price of an item if a profit of 70% is to be made after allowing a discount of 15%?

 A

Rs. 200.

 B

Rs. 210.

 C

Rs. 190.

 D

Rs. 220.

Soln.
Ans: a

If the cost is 100, the sale price would be 100 + 70 = Rs. 170. If M is the marked price, then sale price is (100 - 15)% of M = 170. Which gives 85M/100 = 170, which gives M = Rs. 200


Question 4

A merchant is selling cloth at a profit of 206%. If the cost increases by 2%, but he continues to sell at the same price, then what is the new profit percentage?

 A

200%.

 B

300%.

 C

100%.

 D

400%.

Soln.
Ans: a

Let the cost price be CP. Then the SP = CP x (1 + $206/100$) = $306/100$ × CP. New CP = (1 + $2/100$) × CP, which is $102/100$ × CP. New Profit% = (SP/CP - 1) × 100, which is $(({306/100 × CP}/{102/100 × CP}) - 1) × 100)$, which becomes $(306 - 102)/102$ × 100 = 200%.


Question 5

The total cost of two cows is Rs. 1150. The owner sells the first cow at a profit of 55%, and the second one at a loss of 25%. If he sells them at the same price, what are the costs of the two cows?

 A

Rs. 375 and 775.

 B

Rs. 475 and 675.

 C

Rs. 325 and 825.

 D

Rs. 187 and 963.

Soln.
Ans: a

Let the costs of the cows be C and 1150 - C. The sale price is given as same. So (100 + 55) × C = (100 - 25) × (1150 - C). Simplifying, we get 155 × C = 75 × (1150 - C). Solving for C we get, C = Rs. 375. The cost of the other cow is 1150 - 375 = Rs. 775.


buy aptitude video tutorials


Creative Commons License
This Blog Post/Article "Profit and Loss Quiz Set 012" by Parveen (Hoven) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Updated on 2017-05-17.

Posted by Parveen(Hoven),
Aptitude Trainer


Advertisement